Galerijen » Restauratie Loodsjol WW 119


 
Het havenmuseum Rotterdam heeft in 1993 de betreffende jol gekregen van het Loodswezen, volledig origineel en in werkende staat, en heeft jaren lang in de museumhaven gelegen waar het onderdeel uitmaakte van de collectie.
Helaas is de jol daarna in verval geraakt, en stond al een aantal jaren droog opgeslagen in het ruim van de Zeemeeuw, in afwachting op betere tijden.
 
Die tijd lijkt te gaan komen!
 
De Stichting Bevordering van Volkskracht Rotterdam geeft Stichting Castor voldoende subsidie om de jol volledig te laten restaureren, en het Havenmuseum Rotterdam geeft de jol in permanente bruikleen aan de Stichting.
Ondanks de slechte staat waarin de jol zich bevind, heeft hij een grote historische waarde. Het ontwerp van de houten loodsjol stamt uit 1946, er werden tot 1973  64 identieke deze houten loodsjollen gebouwd bij de fa. Wester Woubrugge en 48 stuks op de Rijkswerf Willemsoord De Castor heeft  30 jaar lang dienst gedaan met exact deze loodjollen aan boord.
De motorjol van het Havenmuseum heeft bouwnummer WW119, gebouwd in 1970 is wel in een slechte staat, maar wel volledig origineel met alle toebehoren en ook nog de originele 14kW Farymann dieselmotor aan boord.
Eenmaal gerestaureerd zal de jol het historische beeld van de MLV  Castor  verder complementeren, en een prachtige bezienswaardigheid zijn op het dek van de MLV  Castor. En uiteraard weer worden gebruikt waar hij voor gemaakt is:    varen!

 

Sorteren op

Pagina van 2 (28 Artikelen in totaal)   VOLGENDE »
Pagina van 2 (28 Artikelen in totaal)   VOLGENDE »